Jouw Huid

Wist je dat de huid het grootste orgaan van je lichaam is? De oppervlakte van de huid bij een volwassene is zo’n 1,5 tot 2 vierkante meter. De huid bestaat uit drie lagen: de bovenste laag is de opperhuid, de middelste de lederhuid en de onderste laag is het onderhuidse bindweefsel. De huid vormt een barrière met de buitenwereld, met meerdere beschermende functies.

alles over de huid

Beschermende functies van de huid

Jouw huid beschermt je tegen meerdere invloeden van buitenaf. Schadelijke bacteriën, virussen en schimmels kunnen niet zomaar je lichaam binnendringen. Daarnaast zitten er op je huid allerlei goede bacteriën die ervoor zorgen dat schadelijke of ziekmakende bacteriën niet kunnen groeien. De huid maakt zelfs stofjes aan die sommige bacteriën, virussen en schimmels kunnen doden.

Een beetje zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D – ook weer een functie van je huid! – maar bescherming tegen de schadelijke UV-straling is van belang. De pigmentcellen in je huid zijn je natuurlijke bescherming hiertegen.

En over de zon gesproken; je huid beschermt je ook tegen de hitte. Door te zweten kan je lichaam afkoelen. Maar ook de bloedvaatjes in je huid zorgen voor een goede regulatie van je lichaamstemperatuur. Bij warmte zetten ze uit om sneller af te kunnen koelen en bij kou knijpen ze juist iets samen, zodat je minder snel warmte verliest.

Kou, warmte, aanrakingen, trillingen, druk, jeuk, pijn; je huid geeft je belangrijke signalen door. Ook zorgt je huid ervoor dat je geen lichaamsvocht verliest en de vetlaag maakt energieopslag mogelijk.

Bescherm je huid

Je huid beschermt jou; bescherm jouw huid dus goed. Dat gaat vaak vanzelfsprekend. Toch kan het erg lastig zijn, vooral als je een gevoelige huid of een huidaandoening hebt, zoals (atopisch) eczeem of contacteczeem. Je huid reageert dan overgevoelig op irriterende stoffen of allergenen. Deze mensen zijn extra gebaat bij producten zonder allergenen, zoals was- en schoonmaakmiddelen met 0% parfum of kleurstoffen.

Maar ook de kwetsbare babyhuid is extra gevoelig voor stoffen van buitenaf. De babyhuid is vele malen dunner dan de huid van een volwassene. Ook werken de zweet- en talgklieren nog onvoldoende voor het aanmaken van een beschermende hydrolipidenlaag. Stoffen van buitenaf kunnen daarom makkelijker en dieper de huid binnendringen. Was het babytextiel daarom met een neutraal wasmiddel.

KLOK producten bevatten 0% parfums en kleurstoffen. Ze zijn zo samengesteld dat jouw huid optimaal wordt gerespecteerd. De producten van KLOK zijn gecertificeerd met het Asthma Allergy Nordic label en geschikt bevonden voor mensen met een allergie, astma of een huidaandoening.

Meer informatie over jouw huid en huidaandoeningen lees je op het Huidfonds.

Aandacht voor het milieu door het gebruik van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.

Ecologisch