De nostalgie van KLOK

nostalgie

We benoemen vaak dat KLOK een vleugje nostalgie oproept bij menig persoon. We hebben klanten die graag vertellen over KLOK waspoeder of zeep die ze vroeger al bij hun oma thuis zagen liggen. Of klanten – op zeer respectabele leeftijd – die al decennialang trouwe KLOK-gebruikers zijn. Dat zijn echt de prachtigste verhalen. En we zijn ongelooflijk trots op zulke trouwe klanten.

Omdat KLOK beter voor het milieu is

De belangrijkste reden dat men voor KLOK was- en schoonmaakmiddelen kiest? Uit het recente klanttevredenheidsonderzoek was het meest gegeven antwoord: omdat het beter voor het milieu is. Dat past ook helemaal bij onze missie: wasmiddelen en schoonmaakmiddelen produceren met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Die duurzaamheid is al van oudsher de missie van KLOK. Want wist je dat KLOK al eind jaren ‘60 met het eerste fosfaatvrije wasmiddel op de markt kwam? Uniek voor die tijd!

Meer weten over fosfaten in wasmiddelen? Lees dan het artikel Wasmiddel, waarin alles helder uitgelegd wordt.

Pas medio jaren ’90 waren alle wasmiddelen fosfaatvrij. KLOK liep wat dat betreft voorop in het ontwikkelen en produceren van duurzame wasmiddelen.

KLOK: al meer dan 100 jaar een bekend merk in het huishouden

Al vele generaties zijn opgegroeid met de was- en schoonmaakmiddelen van KLOK. Het merk bestaat al sinds 1902. Dat is dus inmiddels 121 jaar. Hoewel KLOK waspoeder inmiddels gemaakt wordt door Senzora in Deventer, ligt de oorsprong van KLOK op een steenworp afstand; in Heerde op de Veluwe. Of eigenlijk tien kilometer daar vandaan, in Hattem. Zeeppoederfabriek De KLOK van de gebroeders Johannes-Lodewijk en Gerrit-Jan Van Apeldoorn was van 1902 tot 1903 gevestigd in Hattem. Eén van beide broers – Johannes-Lodewijk, die toen nog slager was – kocht in Duitsland een zeeppoedermolen, inclusief een hond (als krachtbron voor de zeeppoedermolen). Het maken van zeeppoeder werd een groot succes, dus algauw moest er uitgebreid worden. Een klein eindje verderop, in Heerde, was dat mogelijk. Er werd verhuisd van Hattem naar Heerde, mét de hond en de zeeppoedermolen. Maar – heel verdrietig – zonder Johannes-Lodewijk. Hij overleed in 1903, een jaar na oprichting van KLOK. Broer Gerrit-Jan moest helaas alleen verder, maar maakte van KLOK een merk dat vandaag de dag nog steeds zeer geliefd is.

En hoe KLOK aan z’n naam gekomen is? “Hier wordt zeep gemaakt die klinkt als een klok” was de befaamde uitspraak van broer Johannes-Lodewijk.

Ruim 120 jaar later kunnen we alleen maar blij zijn dat hij degene was die met een vooruitziende blik aan de slag ging met het ontwikkelen en maken van goede zeeppoeders, met z’n zeeppoedermolen (en z’n hond)!
Ben jij een echte KLOK-fan en zou je wel zo’n ouderwetse zeepblok in originele verpakking willen hebben? Bezoek dan webshop ChicEnShabby. Daar vind je ze voor €4,95 per stuk.

Meer weetjes over KLOK? Lees dan De KLOK zeepfabriek