Duurzaamste wasmiddel

duurzaam milieuvriendelijk huidvriendelijk

 

Duurzame wasmiddelen en schoonmaakmiddelen kiezen wordt steeds makkelijker gemaakt. Naast diverse officiële keurmerken en certificeringen, die jou als consument helpen een écht duurzame keuze te maken, zijn er ook regelmatig grootschalige schoonmaak- en wasmiddeltesten. Deze worden uitgevoerd door gerenommeerde, onafhankelijke partijen, zoals de Consumentenbond, maar ook door testpanels en consumentenprogramma’s, zoals Kassa en Radar. Graag voegen we een nieuwe duurzame partij toe aan dit rijtje: VanafHier. Ze houden jou als consument op de hoogte over allerlei nieuws op het gebied van duurzaamheid en voeren onafhankelijke tests uit, gericht op duurzaamheid. Zo testten zij onlangs wasmiddelen; welke merken zijn duurzaam?

 

Welke wasmiddelen zijn duurzaam en wassen goed schoon?

Sommige wasmiddelen zijn misschien wel duurzaam en bevatten geen microplastics of chemicaliën, maar wassen niet goed schoon. En aan de andere kant zijn er wasmiddelen die wel goed schoon wassen, maar zéker niet duurzaam zijn (ook al heeft de producent het wel op de verpakking gezet). VanafHier testte maar liefst 25 merken wasmiddelen. Daarvan maakten ze een overzicht in hun duurzame keuze-wasmiddelengids met drie categorieën:

  • Groen: koplopers
    Deze merken lopen voorop, hiermee maak je een duurzame keuze
  • Geel: middenmoters
    Deze merken hebben al goede stappen gezet, maar het kan nog beter
  • Oranje: achterblijvers
    Deze merken lopen achter, voor een duurzame keuze kan je deze dus beter overslaan

Wil je een duurzaam wasmiddel kopen dat goed schoon wast? Kies dan een wasmiddel uit de groene categorie. De middenmotors zijn (nog) onvoldoende duurzaam. En de oranje categorie wasmiddelen kun je beter helemaal overslaan, als je een duurzame keuze maken wilt.

 

Duurzame wasmiddelen: waarop zijn ze getest?

De 25 merken wasmiddelen zijn uitvoerig getest op de volgende punten: officiële keurmerken, ingrediënten, natuurlijke ingrediënten, microplastics, verpakking, vorm/substantie (vloeibaar, poeder, capsules/pods, strips, wasballen en -noten).

 

 

KLOK wasmiddel: duurzaamste keuze én koploper

KLOK is in de groene categorie – duurzaamste keuze – geëindigd en is daarmee een van de koplopers. De samenvatting van VanafHier: “Klok gebruikt alleen ingrediënten die huidvriendelijk en ecologisch zijn. Het wasmiddel bevat dan ook geen kleur- en geurstoffen. Duurzaamheid staat centraal als kernwaarde bij Klok. Net als het doel om huidvriendelijke producten te maken, dus zonder parfums en kleurstoffen. Klok heeft voor de gekleurde en de witte was zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder. Waarbij het waspoeder in een FSC-gecertificeerde kartonnen verpakking zit. De fles vloeibaar wasmiddel heeft een verpakking gemaakt van HDPE-plastic, wat volledig recyclebaar is.”

 

Welke wasmiddelen zijn duurzaam?

Naast KLOK staan er nog zeven andere merken in de groene koplopers-categorie. Benieuwd welke wasmiddelen ook duurzaam zijn? Of even spieken welke merken wasmiddelen je beter kunt laten staan als je een duurzame keuze wilt maken? Bekijk de volledige duurzame keuze-wasmiddelengids van VanafHier.