EU Ecolabel: eenvoudig duurzame keuzes maken

hoe weet je of een product echt duurzaam is

Het EU Ecolabel, dat je op elke verpakking van KLOK vindt, is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten, uitgegeven door Stichting Milieukeur, de SMK. Naast certificeren met EU Ecolabel, ontwikkelt en beheert SMK ook diverse andere milieukeurmerken binnen andere branches en productgroepen. Denk aan On The Way To PlanetProof en Milieukeur. Het EU Ecolabel en alle andere keurmerken van SMK hebben als doel om de consument en het bedrijfsleven te helpen in het maken van duurzamere keuzes. Als jij als consument kiest voor een schoonmaak- of wasmiddel met het EU Ecolabel, zoals bij KLOK het geval is, dan weet je zeker dat je de meest duurzame keuze maakt. 

 

Ga voor erkende keurmerken

Het EU Ecolabel geeft duidelijkheid en betrouwbare informatie over de duurzaamheid van een product of dienst, in tegenstelling tot ongefundeerde of zelfbedachte claims, slogans en keumerken. Zo zijn er in de winkels allerhande producten te vinden die, veelal door de producent zelf, een label toegekend hebben gekregen en als milieuvriendelijk zijn bestempeld, zonder dat daar bewijsvoering aan ten grondslag ligt. Alles om jou als consument over de streep te trekken voor hun product te gaan. Ze weten heel slim in te spelen op jouw voorkeur voor duurzamere producten en sentimenten. Het is echter niks anders dan een grote marketingtruc. Als consument die duurzame keuzes wil maken, voel je je door dergelijke merken en producten flink voor de gek gehouden. Daarom is het voor jou als consument belangrijk om te weten waar je dan wél op moet letten bij het maken van duurzame keuzes.

 

Het EU Ecolabel is méér dan alleen het product onderzoeken

Ga je voor producten of diensten, voorzien van het EU Ecolabel, dan kun je erop vertrouwen dat je de meest duurzame keuze maakt. Producten en diensten zijn getest en gecontroleerd door onafhankelijke experts, op basis van strenge regels en eisen. Dat testen en controleren richt zich niet alleen op de duurzaamheid en milieu-impact van het product zelf, maar kijkt veel verder dan dat. Het EU Ecolabel stelt duurzaamheidseisen aan de gehele levenscyclus van producten en diensten. Dit begint bij de grondstoffen die de producent gebruikt en gaat verder met de productie en verpakking, de distributie, het gebruik van het product en ten slotte de fase van het einde van de levensduur, wanneer het product wordt weggegooid of gerecycled. Voor schoonmaak– en wasmiddelen is tevens gekeken binnen welke fase de impact op het milieu het grootst is. Op basis hiervan zijn criteria opgesteld om die impact te verkleinen.

 

 

Hoe en aan wie wordt het EU Ecolabel toebedeeld?

Alleen de meest milieuvriendelijke producten, diensten en bedrijven kunnen het keurmerk krijgen. De eisen zijn zo vastgesteld, dat slechts 10 à 20% van de producten op de markt het EU Ecolabel kunnen behalen. De criteria worden op transparante wijze ontwikkeld en herzien door een groep van experts en stakeholders, waaronder wetenschappers en ngo’s. De criteria, maar ook de producten die het EU Ecolabel mogen dragen zijn online in te zien via de EU Ecolabel productcatalogus (ECAT). En ben je als consument in de winkel? Let dan op het label met de bloem; dan kies je voor groen.